Afrika Mandası - Hayvanlar Alemi | DersinÖzü

Afrika Mandası

DersinÖzü
Kasım 13, 2017

Afrika Mandası

Afrika Mandası, boynuzlugiller ailesine ait sığırlar alt grubuna girer. Afrika’nın en büyük sığır türüdür. Asya mandası ile yakından akrabalık ilişkisi yoktur ve aynı atadan gelip gelmedikleri şuan için bilinmiyor. Bu hayvan Afrika’nın doğu ve güney bölgelerinde bulunur. Yetişkin bir bireyin boynuzları kendisinin karakteristik özelliğini gösterir. Bazen insanlar için tehlikeli bir hayvan olabilmekte ve her yıl 200 insanı tokarak öldürmektedir. Bu sığır türü insanlar tarafından evcil hale getirilememiştir. Afrika’nın beş büyük hayvanı olan aslan, Afrika leoparı, Afrika fili ve kara gergedanından sonra beşinci tehlikeli tür olarak gösterilir.

Fiziksel Özellikleri

Afrika mandasının uzunluğu 1.7 ile 3.4 metre arasındadır. Diğer sığır türleriyle kıyaslandığında uzundur fakat tıknaz bir vücuda sahiptir. Kuyruk uzunluğu 70 ile 110 santimetre uzunluğundadır. Yetişkin bir birey 500 ile 900 kilogram ağırlığa ulaşabilir. Ayrıca yetişkin bir bufalo dişiye oranla daha büyük yapıdadır. Bufalo’nun ön toynakları geniş ve diktir. Bu toynakları sayesinde vücudunun ön tarafındaki ağırlığı ile arka tarafındaki ağırlığı dengeleme işlevi görmektedir. Savana tipi buffalonun postu siyah ve koyu kahve renklidir. Yaşlı bireyler gözlerinin çevresinde beyazımsı bir halkaya sahiptir. Dişiler daha kırmızımsı kürke sahiptirler. Orman tipi bufalolar ise kırmızımsı kahve rengindedir ve toynakları geri doğru eğimlidir hafif bir şekilde diktir. Her iki türün buzağıları kırmızı kürklüdür. Yetişkin bir Afrika mandasının boynuzları 1 metreye kadar ulaşır. Yavru bir buzağının boynuzları ise 5 ile 6 yaşlarında olgunlaşır. Sığırlarla kıyasladığımızda %10 ile %20 daha büyük boynuzlara sahiptir. Orman tipi bufalonun boynuzları savana tipi bufalodan oldukça küçüktür.

Sosyal Davranış

Afrika mandası geniş sürüler halinde yaşar. Bu sürülerin temelini aile üyeleri oluşturur ve egemenlik hiyerarşisi vardır. Bir sürüyü yetişkin güçlü bireyler idare eder. Kurak sezonlarda baskın birey sürüyü bekar gruplardan ayırır. İki tip bekar grubu meydana gelir: bir tanesi 4 ile 7 yaşlarında olan erkekler, ikincisi ise 12 yaşından büyük olan yaşlı erkekler oluşturur. Yağışlı sezonlarda bekar bireyler gruplara katılarak diğer dişilerle çiftleşir. Bu bireyler buzağılarını korumak için sezon boyunca sürüyle kalır. Genç Afrika mandalarına karşı koyamayacak kadar yaşlı olan bireyler sürüye katılmazlar.

KPSS LISANS
22 Temmuz 2018

Üye OlŞifremi Unuttum