And Tilkisi - Hayvanlar Alemi | DersinÖzü

And Tilkisi

DersinÖzü
Kasım 15, 2017

And Tilkisi

And tilkisi, köpekgiller (Canidae) ailesine ait Güney Amerika bölgesinde And dağlarında yaşayan bir tilki türüdür. Adı da And dağlarından gelmektedir. Yeleli kurttan sonra kıtada bulunun ikinci köpekgiller türüdür. Görünümü kızıl tilkiye benzer. Kürkü gri ve kırmızımsıdır, çenesi beyaz, kırmızımsı bacaklar ve sırtı boyunca uzanan siyah bir çizgisi vardır. Bölge de bulunan kuzulara saldırdığı için yerel halk tarafından zehirlenerek avlanılmaktadır. Bundan dolayı bazı bölgelerde nüfusu seyrekleşmiştir. Buna rağmen türü yok olma tehlikesinde değildir.

Fiziksel Özellikleri

And tilkisi kır kurdu ile kızıl tilkisinin ortasında bir büyüklüğe sahiptir. Yetişkin bir erkek birey 11.4 kilogram ağırlığında, dişi ise ortalama 8.4 kilogram ağırlığında olmaktadır. Genel olarak bu tür ortalama 5 ile 13.5 kilogram civarındadır. Boy uzunluğu 63 ile 88 santimetreye kadar ulaşmaktadır. Kuyruk uzunluğu ise 32 ile 44 santimetre uzunluğundadır. Kürk rengi göze hitap edecek kadar güzeldir ve kırlaşmış bir görünümü vardır. Boyun ve omuz bölgesi sarımsı kahverenkli, sırtının üst kısmı ve kuyruğu siyah renklidir.

Beslenme

And tilkisi hem ot yiyen hem de et ile beslenen bir canlı türüdür. Temel olarak kemirgen türleri (özellikle tavşanımsılar), çiftlik hayvanları ve yavru guanakolar ile beslenir. Bunların yanında kuş türleri, kertenkeleler, leş ve bitki türleri ile de beslenir. Bu bölgede tavşanlar çok hızlı ürediği için and tilkisi tarafından avlanması yoğun tavşan nüfusunu az da olsa azaltmaktadır. Bu doğal bir denge sağlamaktadır. İnsanlar başta olmak üzere yırtıcı kuşlar, grison, pampa kedisi, geoffroy kedisi ve Arjantin gri tilkisi tarafından av olmaktadır.

Yaşam Alanı ve Üreme

And tilkisi Güney Amerika Kıtasında Şili, Bolivya, Peru (bir bölümü), Ekvator ve Arjantin ülkelerini kapsayan geniş bir coğrafyada yaşamını sürdürür. Geniş yapraklı ağaçlık alanlarda yağmur ormanlarında, çöllerde, yüksek platolarda 4800 metre yükseklikte yaşamını sürdürür. Bu canlılar Ağustos ile Ekim ayı arasında çiftleşirler. Çiftleşme döneminden sonra dişi tilki 55 ile 60 gün gebelik süreci geçirir ve sonra kayalık alanlarda doğum yapar. Dişi doğumda ortalama 2 ile 5 arasında yavru dünyaya getirir. Yavrular 1 yıl sonra çiftleşme olgunluğuna erişir.

KPSS LISANS
22 Temmuz 2018

Üye OlŞifremi Unuttum