Boz Tilki - Hayvanlar Alemi | DersinÖzü

Boz Tilki

DersinÖzü
Kasım 18, 2017

Boz tilkisi, köpekgiller (Canidae) ailesine ait Kuzey Amerika kıtasında varlığını sürdüren bir tilki türüdür. Ada boz tilkisi ile yakın akrabadır. Aynı zamanda gri tilki olarak da adlandırılır. 16 farklı alt türü bulunmaktadır. Bu türler yaşadığı coğrafyaya bağlı olarak farklılık gösterir.

Fiziksel Özellikleri
Boz tilkisi görünüş itibariyle diğer tilki türlerinden ayırt edilebilir. Sırtının üst ve karın bölgesinde kadar kır tüylüdür. Kuyruğunun üst kısmı siyahtır. Bacakları, boynunun alt tarafı kahverengi sarımsıdır. Yüzünün üst kısmı kır, yüzleri beyaz renklidir. Boy uzunluğu kuyruk uzunluğuyla birlikte otalama 76 ile 112.5 santimetre, kuyruk uzunluğu 27.5 ile 44.3 santimetre uzunluğundadır. Bacaklarının uzunluğu ise 100 ile 150 milimetredir. Yetişkin bir birey ortalama 3.6 ile 7 kilogram ağırlığındadır. Erkekler dişilere göre daha iri yapıdadır. Köpekgiller ailesinde rakun köpeğinden sonra ağaca tırmanan ikinci türdür. Güçlü, kancalı tırnakları sayesinde kolayca ağaca tırmanabilir. Bu sayede vahşi köpek ve kurtlar gibi yırtıcı hayvanlardan kaçabilir. Aynı zamanda ağaçtan meyve yemek içinde tırmanabilir. Dalsız, yapraksız ağaç gövdelerini 18 metreye kadar tırmanabilir ve daldan dala atlayabilir. Boz tilkisi gece ve ya alaca karanlıkta avlanmaya çıkar. Vaktini kazdığı oyuklarda, ağaç oyuklarında (yerden 9 metre) ve çalılıklarda geçirir.

Beslenme ve Üreme
Boz tilkisi her şeyi yiyen bir canlıdır. Genelde tek başına avlanır. Besin kaynakları bölgeden bölgeye farklılık gösterir. Genel olarak tavşan türleri avlayarak beslenir. Bunun yanında fare türleri ve kuş türleri de avlar. Kaliforniya eyaletinde kemirgenler ve tavşanımsılar avlarken, ABD’nin batı bölgesinde böcekler ve meyve türleri ile beslenir. Meyveler önemli bir geçim kaynağıdır ve kızıl tilkiye oranla daha fazla meyve ile beslenir. Boz tilkisi hayatı boyunca tek eşle birlikte olur. Üreme sezonu coğrafyaya göre değişmektedir. Michigan eyaletinde Mart başlangıcında çiftleşirken, Alabama eyaletinde Şubat ayında çiftleşirler. Hamilelik süresi ortalama 53 gün sürer. Dişi en az 1 en çok 7 yavru dünyaya getirir. Yavrular 3 ay sonra ebeveynleri ile birlikte avlanmaya çıkar. 4 ay sonra yavrular diş çıkartır ve kendi kendine beslenebilirler. Aile sonbahar mevsimine kadar beraber kalır daha sonra yavrular cinsel olgunluğu kavuştuğunda ailesinden ayrılır.

KPSS LISANS
22 Temmuz 2018

Üye OlŞifremi Unuttum