Büyük Panda - Hayvanlar Alemi | DersinÖzü

Büyük Panda

DersinÖzü
Kasım 18, 2017

Büyük Panda

Büyük panda, hayvanlar aleminin ayıgiller (Ursidae) ailesine ait aynı zamanda Dev panda, Panda ve ya Panda ayısı olarak da bilinir. Dev pandanın yaşam alanı güney-orta Çin bölgesidir. Bu ayı türü göz, kulak ve bacak çevresini kapsayan siyak renklerden dolayı kolay bir şekilde akılda kalmasını sağlamıştır. Genelde dağlık alanlarda yaşamını sürdürür. Günümüzde 2000 ile 3000 civarında nüfusa sahiptir ve bu sayı gün geçtikçe artmaktadır. Günümüzde dev panda bir çok ülkede farklı hayvanat bahçelerinde yaşamlarını sürdürürler.

Dev Panda Özellikleri

Büyük panda beyaz ve siyah bir posta sahiptir. Erkek türlerin 10 ile 15 santimetre kuyruk uzunluğu dahil toplam 1.2 metre ile 1.9 metre uzunluğa, 60 ile 90 santimetre omuz genişliğine sahiptir. Erkeklerin ağırlığı ise 160 kilogram olarak ölçülmüştür. Dişi panda ayısı yapı olarak erkek ayıdan daha küçüktür. Yetişkin bir dişi ayı ortalama 100 ile 115 kilogram arasında olur. Dev panda kulaklar, göz çevresi, ağız ve burun bölgesi, ayaklar, kollar ve omuz bölgeleri siyah post ile kaplıdır geri kalan kısımları ise beyazdır. Siyah ve beyaz postu bu canlıya etkili bir kamuflaj görevi sunar. Bu canlı vahşi hayatta yaklaşık olarak 20 yıl kadar yaşayabilir. Fakat hayvanat bahçesinde yaşayanlar 30 yıla kadar yaşayabilir.

Davranış ve Beslenme Biçimi

Dev panda kara canlısı olmakla birlikte daima bambu ormanında dolaşarak ve bu ormanda beslenerek zamanını geçirir. Bu ayı türü genellikle yalnız takılır ve her bireyin kendi sınırlarını çizdiği toprak parçasında takılır. Ayrıca dişi ayı türü menzil alanına giren dişilere kesinlikle tolerans göstermez. Panda iletişimi genellikle ses, ağaçlara işaret bırakma ve işeme tarzında yapmaktadır. Ağaçlara tırmanarak ağaç kovukları ve taş yarıklarında kalırlar tamamen kendilerine barınak yapmazlar. Bu davranışından dolayı bu memeli canlı türü kış uykusuna yatmaz. Hatta daha sıcak dereceli yerlere doğru hareket ederler. Görsel hafızadan çok uzamsal hafızaya sahiptir. Çiftleşmeden sonra erkek panda dişiyi yalnız bırakır ve dişi yavrularını tek başına büyütür. Büyük panda etçil bir canlı olarak görülmelerine rağmen, bu canlının günlük besini bambu bitkilerinden oluşur bu yüzden otçul bir canlı diyebilir. Bu ayı türü hareketsiz etçil sindirim sistemine sahipti ve selülozu sindirmeye çalışan enzimleri yoktur. Bundan dolayı bambu bitkileri tükettiklerinde az miktarda protein ve enerji alırlar. Ortalama bir panda günde 9 ile 14 kilogram arasında bambu bitkileri yer.

ALES
19 Kasım 2017

Üye OlŞifremi Unuttum