Karakulak - Hayvanlar Alemi | DersinÖzü

Karakulak

DersinÖzü
Şubat 19, 2018

Karakulak, kedigiller ailesine ait vahşi bir hayvan türüdür. Bu canlı türünün dış görünümü ile vaşağı birbirine çok benzer. Türkiye’de bulunan yabani kedilerden biridir. Latince ismi olan “Caracal caracal” Türkçeden gelmektedir. Karakulak ismi Orta Asya’da yaşayan Türkler tarafından kulak çevresinde bulunan siyahlıktan dolayı isimlendirilmiştir.

Karakulak Özellikleri

Karakulağın ortalama ağırlığı 7 ile 9 kilogram arasında değişiklik gösterir. Bu canlı türünün gövdesinin tam boyu 75 ile 90 cm’dir. Kuyruk uzunluğu ise 30 ile 35 cm uzunluğundadır. Bu canlının kuyruğunun üst kısmında etrafında beyaz tüylerden oluşmuş püskül bulunan siyah bir çizgi vardır. Karakulağın rengi genelde kahverengi tondadır ve üzerinde gri ya da beyaz benekler bulunur. Kulaklarının ucunda sivri tüy kümecikleri vardır. Bu canlının kulaklarının üst kısmının kenarları siyah tüylüdür.

Karakulak Davranış ve Beslenme

Yetişkin karakulaklar çift halinde ya da tek başlarına yaşayabilirler. Erkek karakulaklar 19 ile 220 kilometrekare arası çok geniş alanlar üzerinde dolaşmaktadırlar. Dişi karakulak ise kendi bölgesi olup olmamasına bağlı olarak, 5 kilometrekare ile 57 kilometrekare arasında değişen, erkek karakulaklara göre çok daha küçük alanlarda yaşamaktadırlar. Dişiler aktif olarak diğer dişilere karşı kendi topraklarını savunurlar. Diğer kediler gibi karakulaklar da kendi alanlarını kokularıyla işaretlerler. Bu yöntemler görünür yerlerde dışkıları bırakma, çalılar üzerine idrar püskürme veya bir çukur içine günlükleri ya da arka ayakları ile yan yatıp bölgelerini işaretlemedir. Daha çok geceleri avlandığı için avlandığı pek sık görünmez. En çok tavşan, tarla faresi ve sincap gibi kemirgenleri avlar. Ender olarak da meyve yediği görülür. Hatta ceylan, antilop ve yavru deve kuşlarını avladığı görülebilir. Avladığı hayvanların iç organlarını yemezler.

Kendilerini gizlemekte ustadırlar, bir karakulak zemine karşı kendini dümdüz olabilir ve hareketsiz kalabilir, tüylerinin rengi onlara çok iyi bir kamuflaj sağlar sağlayabilir. Karakulaklar avlarının 5 metreye kadar yaklaşır ve sıçrayarak avlarını yakalamak için hamle yaparlar. Karakulaklarda diğer kediler gibi avlarını dişleriyle boğarak öldürürler. Büyük hayvanları pençeleri ile yan yatırarak boğazından ısırırlarken, daha küçük avlarını ise enselerinde ısırarak öldürürler. Karakulaklar tek bir öğünde avlarının tüm etlerini tüketemezler. Özelliklede büyük avlarda daha sonra bitirmek için geri dönerler. Hatta bazılarının ağaçlarda avlarını gizlediği bile gözlemlenmiştir.

Karakulak Korunma

Karakulaklar kolayca evcilleştirilebilir. Zaman zaman bir evcil hayvan izlenimi verir. İnsanlarla birlikte yaşamaya kolayca adapte olurlar. Afrika’daki çiftçiler bu hayvanı hoş karşılamazlar çünkü çoğu zaman telleri aşarak çiftçilerin tavuk ve diğer kümes hayvanlarını yerler. Doğada düşük yoğunlukta bulunmaları ve iyi gizlenmeleri sebebi ile vahşi yaşamda görülmeleri çok zordur. Günümüzde Anadolu’nun belirli bölgelerinde Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü tarafından foto kapanlarla takip edilmektedir. Sayısı çok az olmakla birlikte, avlanılması kesinlikle yasaktır. Zira Eylül 2011’de Çevre ve Orman Bakanlığı ile Merkez Av Komisyonu tarafından çıkarılan kanuna göre, Anadolu karakulağının Türkiye sınırları dahilinde herhangi bir şekilde avlanması, 6.000 TL para cezasından başlayan yaptırımların yolunu açmaktadır.

KPSS LISANS
22 Temmuz 2018

Üye OlŞifremi Unuttum