Kutup Ayısı - Hayvanlar Alemi | DersinÖzü

Kutup Ayısı

DersinÖzü
Mart 4, 2018

Kutup ayısı, hayvanlar aleminin ayıgiller (Ursidae) ailesine ait hem et hem bitki yiyen bir ayı türüdür. Bu ayı türü oldukça büyüktür ve hemen hemen Alaska Kutup Ayısı ile aynı büyüklüktedir. Yetişkin bir kutup ayısının ağırlığı ortalama 350 ile 700 kilogram arasında, yetişkin bir dişi ise erkeklerin yarı ağırlığındadır. Çoğu kutup ayısı toprak alanlarda doğar fakat yaşamlarının çoğunu deniz de geçirir. Bu canlının ismi de buradan gelmektedir. 

Nüfus ve Dağılım 

Kutup ayısı Kuzey Kutup bölgesi dairesinde bulunur ve komşu adalarda yığınlar halinde yaşamını sürdürür. Bugün nüfusunu tahmin etmek son derece zordur ve kutup ayıları ile ilgili çalışmalar oldukça azdır. Yaşam bilimciler bu konu üzerinde çalışarak nüfusun 20,000 ile 25,000 arasında olduğu tahmin edilmektedir. Bu ayı türleri beş farklı ülkede yaşamını sürdürür bu ülkeler: Danimarka (Grönland), Norveç (Svalbard), Rusya, Amerika Birleşik Devletleri (Alaska) ve Kanada. Aynı zamanda bu beş ülke Uluslararası Kutup Ayılarını Koruma Kanununu (kutup ayısını koruma ve araştırma) imzalayan devletlerdir. 

Yaşam Bilimi ve Davranış

Erkek kutup ayısının ortalama ağırlığı 350 ile 700 kilogram, boy uzunluğu ise ortalama 2.4 ile 3 metre arasındadır. Dişiler ise genel olarak erkeklerin yarısı kadardır. Dişi kutup ayıların ortalama ağırlığı 150 ile 250 kilogram, boy uzunluğu ise 1.8 ile 2.4 arasında değişir. Dişiler hamile olduklarında ağırlıkları 500 kilograma kadar ulaşır. Bu türlerin boyun uzunluğu ise 122 ile 160 santimetre arasında değişir. Ayı türlerinin hepsi kısa kuyruklu olmasına rağmen, kutup ayısı bu türlerin arasında en kısa kuyruğa sahiptir. Bu kuyruğun uzunluğu 7 ile 13 santimetre olarak ölçülmüştür.

Kutup ayısı kürkünün altında 10 santimetre kalınlığında yağ tabakası ile muhteşem bir şekilde izole edilmiştir. Bu canlının kürkü, yoğun kalın iç kürk katmanı ve koruyu dış posttan oluşur. Bu ayı türünün post tüylerinin uzunluğu tüm vücut bölgesinde 5 ile 15 arasında değişiklik gösterir. Kutup ayısı Mayıs ve Ağustos ayarında tüylerini yavaş yavaş döker. 

Bu ayı türü son derece gelişmiş muhteşem bir koku alma duyusuna sahiptir ve bu duyu sayesinde 1.6 kilometre uzaklıktan ve 1 metre kar altından fokların kokusunu alabilir. Uzak mesafeden işitme ve görme duyusu insanlara göre oldukça iyidir. Ayrıca bu canlı yüzmeyi çok sever. Bu ayı Bering denizinde buzullara ulaşmak için 9 gün boyunca aralıksız 687 kilometre yüzebilir. Ayıların geniş vücutları denizde batmamasını sağlar ve bu canlı geniş ön patilerini ileri doğru sürerek köpek yüzüşü ile yüzer. Yaklaşık saatte 10 kilometre hızla yüzebilir. 

Avlanma, Beslenme Biçimi ve Doğum

Kutup ayısı, ayıgiller ailesinin en etçil üyesidir. Beslenme biçimini Kıvrak fok ve Bıyıklı fok oluşturur. Kuzey kutup bölgesi milyonlarca fok hayvanının yaşam alanı ve bir çok fok nefes almak için ve ya dinlenmek için yüzeye çıktıklarında av olurlar. Kutup ayısı koku alma duyusunu kullanarak fokların nefes almak için buzulda açtıkları delikleri bulur ve fok hayvanının gözükmesi için sessiz bir şekilde çömelerek bekler. Bazen bu bekleyiş saatleri bulur. Fok hayvanı nefes verdiği sırada kutup ayısı fokun nefesini koklar ve ön patileri ile fokun bulunduğu çukura doğru hamle yaparak foku yakalar. Kutup ayısı fok hayvanını yakaladıktan sonra kafasını ısırarak kafa tasını kırar ve foku öldürür. Ayrıca kutup ayısının Beyaz balina, Narval (deniz gergedanı) ve farklı balık türlerini de aynı yöntemle avladığı görülmüştür. Bu ayı türünün beslenmesini oluşturan kaynaklar oldukça esnektir. Tükettikleri besinler sadece fok ve balık türleri ile sınırlı kalmaz. Kutup ayısı Misk sığırı, Ren geyiği, kuş türleri, yumurta, kemiriciler, yengeç ve kabuklular ile birlikte bitki türleri olarak da etli ve kabuksuz zarlı meyve türleri, kök ve kelp (yosun türü) gibi canlı ve bitkiler tüketir.

Kasım ve Şubat ayları arasında dişi kutup ayısı yavrularını dünyaya getirir. Dişi ayı genel olarak 2 yavru doğurur. Bu yavrular kör, beyaz kürklü ve ağırlıkları yaklaşık 0.9 kilogram olarak dünyaya gelirler. Aile üyeleri Şubat ve Nisan ayları boyunca daha önce anne tarafında yapılmış inlerde sessiz bir şekilde kalır ve bu zaman süresince yavrularını süt ile besler. Nisan ayının sonuna doğru yavruların ağırlığı 10 ile 15 kilograma gelir ve anne inin girişini açar. Dişi ayı yavrularını 4 ile 5 arasında besler. Erkek ayı 6 yaşına geldiğinde çiftleşme olgunluğuna kavuşur. Ayı türleri genel olarak 25 yıl kadar yaşamaktadır.

KPSS LISANS
22 Temmuz 2018

Üye OlŞifremi Unuttum